Sainte Élisabeth, Rue de Nimy
Uw persoonlijke begeleider in Mons staat voor U klaar, wij doen alles voor de lol, wij zijn "Grap en Grol"
Een Kerk in het midden van de stad die de Dames van Sainte Waudru jaloers maakte maar er uiteindelijk toch kwam. In de fik ging, en weer opgebouwd werd, door de revolutie als Tempel van Reden werd gebruikt maar weer terugkwam en nu een kerk waar veel Montois graag naar toe gaan.
Mons, natuurlijk is er de enorme Sainte Waudru, een parochiekerk met veel historisch erfgoed en mooie dingen, maar er zijn meerdere wijken en natuurlijk meerdere kerken en parochies.
Eén daarvan is Sainte Élisabeth waar de mis vaak op andere tijden wordt opgedragen dan in de parochie van Sainte Waudru en veel mensen gaan dan ook daar naar de kerk. Ook een kleurrijke parochie met veel mensen uit de voormalige kolonies en andere Afrikaanse landen, een heel actief koor en lieve mensen.
Als je vanaf de Grande Place naar het noorden loopt kom je na een 100 meter aan de rechterkant de Sainte Élisabeth kerk tegen. Eerst een beetje gewoontjes maar als je goed kijkt zie je veel meer. De klokkentoren bij voorbeeld is al eeuwen een uitzicht waar velen uit Mons zich in herkennen.
Binnen in de kerk, in de zijbeuken is er veel te zien, soms heel gewoon, soms aan onderhoud toe, maar soms ook veel met een lange geschiedenis!
De kerk Sainte Elizabeth is gelegen aan de Rue de Nimy, ongeveer honderd meter van de Grote Markt in Mons.
Een kapel gebouwd in de veertiende eeuw maakte plaats voor een gotische gebouw in de zestiende eeuw en na een brand een achttiende eeuwse barok. Gesloten tijdens de Franse revolutionaire periode wordt het een katholieke parochie in 1803.
In 1345, is het Isabeau Antoing, weduwe van Gerard de Werchin die haar huis in de Rue de Nimy waar een kapel is gewijd aan haar patroonheilige, Elizabeth, nicht van de Maagd Maria doneert.
De kapel wordt belangrijk, zozeer dat men haar tot een parochie wil maken. Jaloers op hun privileges verzet de parochie van Saint-Germain zich lang. Want zij willen natuurlijk de grote bazinnen blijven.
Daar komt bij dat volgens overlevering, het begraven van mensen op de begraafplaats nabij de Parochie Saint Germain het ook noodzakelijk maakte de stoffelijke overschotten over de Grande Place te transporteren wat het risico voor ziekten natuurlijk groter maakt.
Tot slot, in 1516, met toestemming van het kapittel van Saint-Germain, werd de parochie opgericht.
Het besluit treedt onmiddellijk in werking en men begint met de bouw van een kerk die aan de behoeften van een parochie kan voorzien.
Deze gotische kerk werd ingewijd 16 oktober 1588. Ze wordt verfraaid in de zeventiende eeuw.
De Preekstoel met "De Waarheid" ... Mooi Houtwerk!
Een video met een rondleiding door de Kerk en wat mooie muziek. Ongeveer 14 minuten is deze video om op uw gemak eens rond te lopen in de kerk en de sfeer op te snuiven.
Er zit mooie rustige muziek onder om rustig naar te luisteren.
Tot slot, in 1516, met toestemming van het kapittel van Saint-Germain, werd de parochie opgericht.
Het besluit treedt onmiddellijk in werking en men begint met de bouw van een kerk die aan de behoeften van een parochie kan voorzien. Deze gotische kerk werd ingewijd 16 oktober 1588. Ze wordt verfraaid in de zeventiende eeuw.
In 1714, tijdens de viering van het feest van Maria Boodschap, verwoestte een brand het gebouw. Op z'n Amsterdams; "De Rooie Haan ging er in"....
De restauratie wordt uitgevoerd onder leiding van de architect Claude-Joseph de Bettignies uit Mons.
Pijlers, ribben en gevels die het vuur hebben doorstaan worden bewaard. De rest werd herbouwd in een barok stijl en de nieuwe klokkentoren werd in 1720 voltooid.
Onder het Franse revolutionaire bewind (1794) wordt de kerk gevorderd door de cultus van de 'Godin van de Rede’. In 1797 werd ze wederom gebruikt voor de katholieke erediensten en wordt weer een parochie in 1803.
62 meter lang en 29 meter breed heeft de kerk twee aparte zijbeuken, gescheiden door een reeks van zestien pilaren. De kerk wordt verlicht door 44 ramen, waarvan velen niet meer origineel.
De elegante klokkentoren dateert van 1720.
Het onderste deel van de gevel is van 1686 (eerste kerk), terwijl het bovenste deel recenter is: 1719-1720.
Halverwege de gevel ziet men [Deo aUgUstaeqUe Elisabeth eXtrUCtUM] , de exacte datum van de bouw van de eerste kerk in 1686.
Copyright "Grap en Grol" HWMS
De Chasse de Saint George, in de door acteurs van de Lumecon geschonken kast.
Copyright "Grap en Grol" HWMS
Rechts achterin de kerk.
Het Kerkorgel gebouwd in 1778
De Klokkentoren die over de Grande Place uitkijkt, niet te verwarren met de Campanille van het Gemeentehuis.