De Borinage

 

De Borinage, Eens Schatkamer, Nu Alleen....

 

Uw Persoonlijke Grap en Grol Gids voor Rondleidingen in Mons, de "Koele Kaas", éénentwintig-talig, 92 kilo's schoon aan de Haak(lees Algemene Voorwaarden!!), Ervaren Drakendoder en VooDoo kunstenaar! Bekend van Radio en TéVé, van de Ivoren Toren gekomen, geliefd en gevreeschd. Een leuke en andere kijk met een knipoog, peper en zout, en soms pikant op Wallonië en Mons/Bergen in het speciaal..

 

Uw persoonlijke begeleider in Mons staat voor U klaar, wij doen alles voor de lol, wij zijn "Grap en Grol"

 

De Website Voor Mons

"De Borinage, Harten van Goud en Geschiedenis"

Een uitvoering van "Grap en Grol"

De Geheimzinnige Borinage en haar mensen......

We hebben een Blog voor uw reacties en Suggesties!

http://monsblog.mons2016.com/

De Borinage is een streek in de Waalse provincie Henegouwen, die bekendstond om zijn steenkool-industrie.

 

Mons, de hoofdstad van Henegouwen, ligt ten oosten en noordoosten van het gebied. De streek ligt in de gemeentes Boussu, Colfontaine, Dour, Frameries, Quaregnon en Saint-Ghislain.

 

In het zuidelijk gedeelte is het landschap heuvelachtig, maar rond Saint-Ghislain en het westen ervan is het moerassig. Door de talrijke afwateringssloten lijkt het op een polderlandschap maar dan wel met de terrils, de grote heuvels uit afval dat via de mijnen omhoog gekomen is.

 

Het Industriëel erfgoed in de Borinage is erg aan verval toe, er is de laatste veerig jaar geen planmatige aanpak geweest om de begin twintigste eeuwse structuren. Maar voor wie zoek is er zo veel te zien, te luisteren, te begrijpen...

 

De naam komt van borin of borain, een Frans woord voor kompel. In het plaatselijke dialect, Picardisch met enige Waalse kenmerken, werd de mijnindustrie bohren genoemd.

 

Vincent van Gogh huurde in 1879 als lekenprediker een kamer in Wasmes, waar hij volgens inheemsen elke avond lag te huilen om het wrede lot van de mens. Na een half jaar trok hij naar Brussel om te gaan schilderen. Maar daarover veel meer,want, of deze jaren van de jonge Van Gogh nu zo tekenend zijn geweest is maar de vraag. Wel gaat Mons, de eigenlijk tegenstander van de Borains vanwege hun zelfuitgeroepen verheven status graag aan de haal met deze beroemde naam in de kunstwereld.

 

De sociale bewogenheid van de hele regio is bekend en de Socialisten heersen al decennia in deze streek. Of er nu zoveel goeds is gebeurd is de vraag, enkele interviews met Lokale ambtshouders laat een ander verhaal horen.

 

Ik ga graag naar de Borinage, wellicht omdat er maar weinigen zijn die van buiten komen en de tijd kunnen nemen te begrijpen. Ik ben hier nu al meer dan 25 jaar en hebt de Borinage in vele facetten leren kennen en weet eigenlijk nog niks.... het blijft een raadsel, het is als of de werkelijkheid in de verlaten mijnschachten zit, voor eeuwig terug verborgen in waar eens de rijkdom van het Koninkrijk kwam...

 

Eiegelijk is er teveel in de Borinage een poging te wagen om wat meer inzicht te geven, maar ik probeer het toch, want deze regio kan eenvoudigweg nietworden losgezien van Mons(Ook al denken de Stadsmensen ver boven dat alles te staan....)

 

De streek is hard, héél hard, ze is misbruikt, bestolen, en heeft altijd geprobeerd terug te komen.

 

En zeker vandaag lijkt dat verder en verder weg......

 

 

Grand Hornu Interieur

Copyright "Grap en Grol" HWMS

Copyright "Grap en Grol" HWMS