Sint Jan feesten

 

Sint Jans Vuur Feesten.....

Les Feux de la Saint Jean........

 

Uw Persoonlijke Grap en Grol Gids voor Rondleidingen in Mons, de "Koele Kaas", éénentwintig-talig, 92 kilo's schoon aan de Haak(lees Algemene Voorwaarden!!), Ervaren Drakendoder en VooDoo kunstenaar! Bekend van Radio en TéVé, van de Ivoren Toren gekomen, geliefd en gevreeschd. Een leuke en andere kijk met een knipoog, peper en zout, en soms pikant op Wallonië en Mons/Bergen in het speciaal..

 

Uw persoonlijke begeleider in Mons staat voor U klaar, wij doen alles voor de lol, wij zijn "Grap en Grol"

De Feesten in Mons!

Vuur en Optocht.. "Feux St. Jean"

Een uitvoering van "Michaël++"

De plaats om de lokale sfeer te proeven alvoor naar Mons te reizen ;-)

De Sint Jan's Feesten en Vuren van de Grande Place naar de Place Nervienne.....

 

Een per jaar worden de Sint Jan's Feesten georganiseerd door een groep echte vrijwilligers in de Vlinderstad en ieder jaar wordt het mooier en mooier.

 

 

De Legende;

 

 

Sinds het begin der tijden zijn er drie stammen die de wereld verdelen: de waterstam, de landstam en de stam van de lucht.

 

Ondanks hun verschillende gewoonten, want al die stammen hebben maar één goddelijk wezen: de Zon.

 

Eenmaal per jaar, op de zomerzonnewende, ondertekenden de stammen een wapenstilstand voor hun twisten en veroveringen, om samen te komen op de heilige heuvel en de terugkeer van de zonnegod te verwelkomen. Daar vonden ze de bewakers van een vlam die voor een groot vreugdevuur zorgde en dat werd een eeuwenoude ceremonie. Dit staat symbool voor de terugkeer van de lente en de belofte van vruchtbaarheid en overvloed voor het hele jaar, Het branden van het vreugdevuur is een essentiële ceremonie in het leven van deze stammen.

 

De Waterstam;

Het symbool heeft drie golven elk eindigt in een spiraal. De kleuren zijn blauw en paars. De waterstam leeft als nomaden op drijvende dorpen. Zij hechten een groot belang aan ontdekkingen en reizen. Op de zomerzonnewende, nodigen ze iemand van buiten de clan uit die helpt de brandstapel aan te steken. (Dit staat symbool voor mensen van buiten Mons die uitgenodigd worden).

 

De stam van de Aarde;

Het symbool is een plant met drie bloemen in een spiraal. De kleuren zijn groen en bruin. De stam van de aarde leeft in het midden van de grote wilde vlaktes. Het zorgt voor de wortels en tradities van de mensheid. Hun gast bij de zomerzonnewende is een persoon die is met name betrokken is bij de rituelen en ceremonies van de stammen (vrijwilliger of voormalige vrijwilliger die staat voor "De wortels van onze tradities").

 

De stam van de lucht;

Het symbool is een krachtige ontploffing beëindigd door twee spiraalvormige draaikolken. De kleuren zijn wit, grijs en geel. De stam leeft in de lucht in boomtoppen diep in het bos. Ze kennen de verhalen van de wereld door middel van spraak. Op de zomerzonnewende, is er een politicus die de stam van de lucht begeleid naar het vreugdevuur.

 

De bewaarders van de Vlam

Hun symbool is een spiraal drie vlammen. Hun kleuren zijn rood, roze en geel. Ze houden het hele jaar door vlam van de brandstapel verlicht van het voorafgaande jaar en bewaken het symbool van een mytisch dier, het symbool van de dood en wederopstanding van de natuur: de phoenix (Een haan).

 

Het overhandigen van de vlam;

De stammen komen samen aan, op de top van de heuvel waar de bewakers zorgen voor de vlam in de tempel. Tegenover de tempel staan lange masten. De dansers van verschillende stammen komen naar dit gebied om hun dans van kracht te voorzien. De bewakers van de vlam van vorig jaar lichten dan de mast op met het bewaarde vuur dat aan iedereen doorgegeven wordt.

 

De processie;

In de tempel wordt een processie van de drie stammen gevormd. de vlam die de bewakers escorteren gevolgd door drie stammen, elke groep bestaat uit muzikanten, dansers, hun prins of prinses en haar suite. De processie gaat dan naar de grote brandstapel op de Place Nervienne.

 

De verlichting ceremonie van de brandstapel;

Eenmaal aangekomen bij de brandstapel, geven de prinsen/prinsessen hun fakkels aan hun gasten. De drie gasten steken het vuur aan van de de brandstapelstapel en dan volgen de begeleiders van de processie en de honderden fakkels van alle anderen. De ceremonie bereikt zijn hoogtepunt met een samenspel van ritme dat gemaakt wordt door de muzikanten uit verschillende stammen waarop de dansers in trance hun tribale dans uitvoeren.

 

De Feesten; "Feux de la Saint Jean" zijn een plezier en werkelijk een genot om mee te beleven. De mensen van de stad doen mee, kinderen, verkleed of niet, het ritme van de trommels, héél, héél mooi.

 

Ze beginnen op de Grande Place, maar daarvoor is er annimatie voor de kinderen de hele middag, er zijn concerten, er is wat te eten en te drinken. Een Mooi Feest waar wij, "de Montois" U graag voor uitnodigen!

 

Speciale dank gaat naar Michaël Donfut en zijn vrouw en familie en vrienden. Hij heeft zich altijd voor 110% ingezet voor dit feest wat werkelijk een grootste vorm heeft aangenomen en haar plaats heeft binnen de cultuur van Mons.

 

Michaël is een bescheiden man, hij vindt het vast niet leuk dat "Grap en Grol" hem eens in het zonnetje zet en natuurlijk doet hij dat alles niet alleen, dat weten we, maar er mag best eens een complimentje zijn voor hem en zijn vrouw en kindjes!

 

Dus bij deze!

 

U kunt de mooie webstek van "Les Feux de la Saint Jean" vinden op; http://www.feuxsaintjean.be/

 

 

 

De Lichtgevende Elfjes, dansend op het ritme, onderweg naar het aansteken van het vuur.....

Video Feux de la Saint Jean deel Eén...

Video Feux de la Saint Jean Deel II

Video Feux de la Saint Jean Deel III De Optocht :-)

Copyright "Grap en Grol" HWMS

Copyright "Grap en Grol" HWMS

Het Spectakel op de Grand Place, een hele moie ambiance!!

De Deelnemers aan de optocht van de drie stammen staan klaar om te vertrekken...