Oude Cafés in de Borinage

 

In onze Rondleiding "Oude Café's in de Borinage" is er ook een Café in de Hautes Pays, namelijk in Dour. Dit schitterende Oude Interbellum Café is bewaard gebleven en een absolute Parel in het Patrimonium van de Waalse Steenkolengebieden. Dit zijn de voordelen van "Grap en Grol Rondleidingen door Mons" wij kennen die bijna geheime plekken... de verborgen schatten diep in de Walen. We maken dan ook graag een bezoek op Maat voor U zoals Dour en Omgeving tijdens de rumoerige en moeilijke jaren 1914-1918, dank zij mensen als Alain Jouret kunnen wij U in het Nederlands!!! rondleiden en introduceren in deze Wondere Wereld.

Uw "Koele Kaas" heeft enkele door hemzelf gemaakte foto's bij deze.... Een klein Wondertje dit Café

 

De Borinage, haar Cafés en Maisons du Peuple

"De Roode Nesten in het Zuiden"

Een uitvoering van "Grap en Grol"

 

Wie heeft er niet van gehoord, de fascinerende Borinage, wat daar allemaal gaande is weten we niet, maar meestal hebben we een negatief idee over hoe het er daar aan toegaat.

Natuurlijk zijn er hele grote problemen, natuurlijk is er armoede en een hoop ellende, maar er is ook de hartelijkheid van de Borains, lieve mensen die het zeker niet makkelijk hebben.

De Borinage heeft een rijke geschiedenis, vaak niet bekend, en een beetje weggestopt door de "Bourgois" want wie wil er nu armoede in zijn achtertuin?

Maar, wat zit er achter de verhalen, wat is daar allemaal gebeurd?

Hier nog een Video van de Borinage, wat wel van belang is, is een paar simpele feiten;

 

-De meeste eigenaars van mijnen vertrokken naar Brussel en investeerden geen Frank meer in de mijnen. Ze lieten ze verrotten wat onder meer de mijnrampen tot gevolg had. De "Maisons de Maitre" werden niet meer bewoond door de Heren(Die waren in Brussel met hele andere dingen bezig, zoals rokkenjagen en gokken, zuipen en jagen, en vooral de namaak Adel spelen)

 

-De meeste arbeiders waren van Vlaanderen en Italie, vooral in de omgeving van Charleroi en "Le Centre" Later volgt er een laatste instroom van arbeiders uit de Noord Afrikaanse Landen.

 

-SInds de totale investeringsstop werd door de Generale Soc. en onder andere het Koningshuis aangedrongen op staatssteun voor de mijnen in Wallonië, dit is De Facto nu nog aan de orde, welliswaar zijn de mijnen al jaren dicht, de Sociale en Economische teloorgang is vandaag nog even actueel....

Uw "Koele Kaas" heeft een vleugje "Histoire" voor u. Emile Cavenaile was de laatste Patron van de Brouwerij Cavenaile. Het verhaal achter de man, de oorlogsjaren, zijn zeer bevlogen manier van doen, zijn meerdere "Dames" in appartementen tegelijkertijd.... een legende! Voor velen vergeten, maar niet voor "Grap en Grol" want wij zijn van de Lol, net als hij!

Bij deze een reportage van de lokale TéVé, weliswaar in het Frans, maar uw "Koele Kaas" staat voor U klaar en leidt U rond, U zegt het maar, en hij maakt het bont!

Het verhaal in uw eigen Taal!

Een rondleiding langs de Café's en speciale plekjes is de uwe voor de oude sigarenbandjesverzameling van achter oud oom Jacques!!

Copyright "Grap en Grol" HWMS

Uw persoonlijke begeleider in Mons staat voor U klaar, wij doen alles voor de lol, wij zijn "Grap en Grol"

Mons is niet alleen gekend voor haar DouDou maar ook als stad in de Borinage al zal een Montois dat in alle toonaarden ontkennen. Dat is te begrijpen als je weet dat deze Bourgois of Politieker binnen de 2 vierkante kilometer van het oude Chateau woont, want de rest is een heel ander verhaal. Er zijn natuurlijk redelijke streken rond de oude stad maar de bekende Borinage is iets heel anders, eigenlijk een groot geheim binnen Wallonië, daar waar niet of nauwelijks over gesproken wordt, de grote schande.

 

In deze reportage van Stephane Olivier een onthutsend beeld van de streek en de verbazende antwoorden van de lokale partijbonzen. Is een lange zit maar meer dan de moeite waard om eens een blik te werpen op "Dat waar niet over gesproken mag worden" ............

 

Deze Video in in het Frans, wij spreken meerdere talen ;-) voor U.