Collegiale Sainte Waudru

 

Uw Persoonlijke Grap en Grol Gids voor Rondleidingen in Mons, de "Koele Kaas", éénentwintig-talig, 92 kilo's schoon aan de Haak(lees Algemene Voorwaarden!!), Ervaren Drakendoder en VooDoo kunstenaar! Bekend van Radio en TéVé, van de Ivoren Toren gekomen, geliefd en gevreeschd. Een leuke en andere kijk met een knipoog, peper en zout, en soms pikant op Wallonië en Mons/Bergen in het speciaal..

 

Uw persoonlijke begeleider in Mons staat voor U klaar, wij doen alles voor de lol, wij zijn "Grap en Grol"

Mons Centrum

"Collegiale Sainte-Waudru"

Een uitvoering van "Grap en Grol"

Het oude Centrum van Mons met zijn straatjes, steegjes, gangen, architectuur, en ommuurde stad. Een stad die eeuen lang in het centrum van de streek heeft gestaan en waar je de Draken en Ridders nog lan voelen!

De Collegiale Saint-Waudru in het hartje van het Centrum van Mons wordt gebouwd vanaf 1450 en is eigenlijk nooit afgemaakt, de toren die de dames Kanunnikessen in gedachte hadden moest 190 meters hoog worden...Tja, en dat was een beetje hoog en duur, zelfs voor de Dames.

 

Allereerst is de Collegiale de kerk voor de parochie van het centrum van Mons, daar is ze voor. Dus bezoeken is een must, maar wel respect opbrengen voor de plaats die het is, is van het grootste belang. De Koele Kaas zelf, is naar horen fluisteren, hier getrouwd met mevrouw Kaas!

 

Nu zij er boeken, hele dikke boeken geschreven over deze hele mooie kerk, en wie ben ik om daar dan meer van te weten, wel, dat weet ik ook niet. Er zijn natuurlijk mensen bij de "Officielen" het "Office Tourisme" die wel alles weten, maar wij zeker niet. We weten wel een paar mooie verhalen, hebben een werkelijke passie voor onze kerk, gaan er vaak naar toe.

 

We zullen een overzicht geven via de linkjes aan de linker kant van de pagina om meer in detail te gaan want dat is zeker de moeite waard, maar dat in voor het moment in de steigers, dus geef ons een beetje tijd.

 

Wel hebben we een leuke video gemaakt voor U om eens rond te struinen in de Collegiale, geeft U alvast een idee!

 

 

 

De Collegiale in de Nacht...

 

Copyright "Grap en Grol" HWMS

Werk van Jacques Dubrœucq, waarschijnlijk *1505 +Mons 1584

Copyright "Grap en Grol" HWMS

Lux.....