Kerkorgel Sainte Waudru

 

Uw Persoonlijke Grap en Grol Gids voor Rondleidingen in Mons, de "Koele Kaas", éénentwintig-talig, 92 kilo's schoon aan de Haak(lees Algemene Voorwaarden!!), Ervaren Drakendoder en VooDoo kunstenaar! Bekend van Radio en TéVé, van de Ivoren Toren gekomen, geliefd en gevreeschd. Een leuke en andere kijk met een knipoog, peper en zout, en soms pikant op Wallonië en Mons/Bergen in het speciaal..

 

Uw persoonlijke begeleider in Mons staat voor U klaar, wij doen alles voor de lol, wij zijn "Grap en Grol"

Mons Centrum

"Het Kerkorgel van Sainte-Waudru"

Een uitvoering van "Grap en Grol"

Het kerkorgel van de Grote Sainte Waudru heeft het één en ander meegemaakt, verhuizing, in Brussel staan, terug naar huis, door een barbaar bijna volledig kapot gemaakt, maar, ze is er nog en gaat vanaf September 2014 weer onder het mes. Hier een geschiedenis en informatie over deze oude Bariton Heer de van zich laat horen!

Zo als een klok in de middeleeuwen een heel kostbaar bezit was, zo ook een orgel in de kerk. Daar had je heel veel dukaten voor nodig en de juiste bouwers!

 

Dus, Kaasvrienden, Orgels werden gejat, gestolen, verkast, meegenomen en wat niet meer zij, alles kon. De eerste de beste Pief Poef Paf kwam je duurbetaalde Orgel gewoon in beslag nemen om het later bij hem neer te zetten als ware het van hemzelf!

 

Het grote Kerkorgel in de Sainte Waudru is zeer na aan het hart van de Montois. Natuurlijk speelt het als er de mis is en op hoogtijdagen, maar ook het beroemde Doudou lied wordt iedere Zaterdag voor de Ducasse gespeeld als teken voor de "Echte" Montois dat de fessten zijn begonnen. De rest zit dan al een paar dagen aan de liters bier, maar dat zijn natuurlijk niet de ware Montois, die wachten tot de reliek van de Sainte "Herself" op de Gouden Praalwagen kan worden gezet de volgende dag vroeg.

 

Deze ceremonie is de "Descente", zo genoemd omdat de reliek met touwen naar beneden wordt gevierd, dan de Collegiale doorgaat onder begeleiding van allen die maar ook iets betekenen in de Vlinderstad.

 

De zogenaamde "Titularis" van het orgel, zeg maar de Grote Orgelspeler is Bernard Carlier. Hij komt uit de regio en is internationaal bekend door zijn virtuositeit en inzicht in het instrument, daarover meer.

 

Kerkorgels zijn natuurlijk instrumenten die een hele boel onderhoud vergen, zo ook dit orgel. Vanaf September 2014 zal er een kostbare restauratie beginnen om de boel weer op en top voor elkaar te krijgen. Hoe lang dit zal duren vraag ik niet eens meer, de stad staat niet bekend voor het op tijd afleveren van projecten al kan men dat in dit geval wel begrijpen, als je naar de complexiteit van het grote onderhoud kijkt.

 

In ieder geval is het onderhoud hard nodig, dus natuurlijk felicitaties voor allen die hier hard aan gewerkt hebben om de zo noodzakelijke Euroducaten bij elkaar te krijgen!

 

Eens per jaar is er festival voor orgelmuziek in de Collégiale, een absolute "Must" voor de liefhebber maar ook iedereen die eens wil komen luisteren naar een echt concert op een oud en mooi Kerkorgel!

 

Aan de linker kant een paar links die U meer vertellen over deze oude Heer in de Damesburcht.....

 

Copyright "Grap en Grol" HWMS

Copyright "Grap en Grol" HWMS