De Duivels

 

De "Schrijfsels" van de Kaas..

 

Uw Persoonlijke Grap en Grol Gids voor Rondleidingen in Mons, de "Koele Kaas", éénentwintig-talig, 92 kilo's schoon aan de Haak(lees Algemene Voorwaarden!!), Ervaren Drakendoder en VooDoo kunstenaar! Bekend van Radio en TéVé, van de Ivoren Toren gekomen, geliefd en gevreeschd. Een leuke en andere kijk met een knipoog, peper en zout, en soms pikant op Wallonië en Mons/Bergen in het speciaal..

 

Van Alles over Alles;

"De Duivelen en de Bal is Rond"

Met Peper, Zout, Tabasco, sambal en "Grap en Grol"

Ook veel over de Diepe Walen.....

We hebben een Blog voor uw reacties en Suggesties!

http://monsblog.mons2016.com/

Ik kom uit het land waar er een fenomeen bestaat dat alleen daar voorkomt; de Oranjegekte.

 

Als er een groot voetbaltoernooi begint en de Nederlandse gladiatoren betreden de mega-tempels van de FIFA gaat het Nederlandse Koninkrijk integraal uit de kaasbol. Dit gaat ver, heel ver, alles is dan oranje, de straten, toiletpapier, oranje mayonaise, het is werkelijk van de gekke en iedere keer is er verbazing over de een of andere geniale vondst.

 

De Nederlandse trots is nog nooit wereldkampioen geworden en ik denk niet dan ik het nog ga meemaken. We waren er dicht bij, de Duitsers, die tijdens deze toernooien weer verworden tot fietsenstelers, in München, ik heb er nog een trauma van, mijn vader die met de kleurentelevisie aan de haal ging en zonder mijn moeder deze van 2 hoog de straat had opgegooid.

 

Toen Argentinië waar de Samba en de witte regen van de Argentijnse supporters onze leeuwen in de luren legden. Wij waren er van overtuigd dat de jinx van Freek de Jonge, de verpersoonlijking van de vieze linkse lobby hier mee van doen had, en hebben hem voor eeuwig tot Persona Non Grata veroordeeld.

 

En natuurlijk Spanje, zucht, een wedstrijd die ik heb moeten kijken in het bijzijn van mijn vrouw, geboren aldaar en dus ook voor de Spanjaarden in plaats voor het heilige Oranje. De Oranje Elf kennen ook de kunst van de arrogantie en hoe… De godenzonen hebben allerlei ruzies, de pers wordt helemaal hyper op zoek naar de herkomst van de zweetdruppel die eventueel gezien is op de vrije training, en tijdens de wedstrijden schuiven ze elkaar steevast driekwart van de tijd de bal toe, zonder dat ding in het doel van de anderen te rammen, wat wij, de echte kenners natuurlijk helemaal tot op kookhoogte brengt.

 

Je wilt niet weten wat dit doet in de afgesloten oranje straten met de BBQ’s en de AH worsten, volledige café inrichtingen, overdekte tafeltjes, huilende kinderen en totaal gestreste vaders.

 

Als het gebeurt dat de elf dan ook de poulefase doorkomt, wat vaak dan door een Deus ex Machina aan de orde is gaan mijn landgenoten helemaal uit hun dak. Auto’s worden overgespoten, bedrijven sluiten eerder, het hele sociale leven staat stil, zelf mijn moeder kijkt naar de wedstrijd, en dat is nooit aan de orde! Met andere woorden, een totale voetbalgekte rond een nationaal team is mij niet vreemd en ik kan zonder schroom stellen dat ik een ervaringsdeskundige ben.

 

Nu is er dit jaar een groot verschil!

 

Het Koninkrijk België doet ook mee aan de krachtmeting in Brasil. Was er hier vier jaar geleden totaal geen interesse voor de groene mat, maar dan ook helemaal niks, dit jaar is dat allemaal anders. Ik zie kinderen met voetbalplaatjes van de Duivels, bierglazen die bij de kratten bier komen, televisieprogramma’s die iedere Duivel bekijken, beschrijven, de mama’s interviews van de derde neef van de opa van de zus van den Duivel, hele vliegtuigen worden ingericht tot en met kunstgras in het middenpad om den Duivels maar zo goed mogelijk in Basil te krijgen.

 

Al maanden staat een meer dan twee meter hoge pikzwarte kartonnen Duivel mij welkom te heten om me te vertellen dat ik toch “zeker en vast” die ham of kaas van die moet hebben. Auto’s hebben duivelvoordeel, en als de Duivels winnen dan krijgt het hele land gratis breedbeeldtelevisies, koelkasten en noem maar op. Alles, maar dan ook alles, wordt uit de commerciële kast gehaald om de gunsten van de consument te winnen.

 

Nu is dat in Nederland niet anders, maar Oranje hamsters bij de AH, Veren bij de Jumbo is toch anders. De commerciële kant is meer een soort grootwarenhuis oorlog en los van wat andere aanbiedingen valt het wat dat aangaat wel mee. Hier niet. Ieder café, iedere wat dan ook club, bedrijf, weet ik wat, slaat nu al de kassa aan op een absolute aan de zekerheid grenzende uitkomst; minstens finale voor de Belgische helden.

 

Wordt er in Nederland een straatfeest gehouden, zo niet hier, enorme pleinen en parkeerplaatsen worden omgetoverd tot zuipkastelen met superschermen om toch maar zo zat mogelijk de Duivels naar de volgende ronde te zien gaan. Ook de pers is er al van overtuigd dat de Mumbaka’s en M’bekelaers met ten minste een tweede plaats, maar eigenlijk de cup, zullen aankomen op Melsbroek waar Koning Flip ze in de armen zal sluiten! De wereld zal weten dat België bestaat! In mijn drie finales met een Nederlandse hoop op de Wereldbeker hebben de Nederlanders het drie maal niet waargemaakt. Dus ik heb één voordeel, ik weet wat er gebeurt als het niet lukt… en, mijn lieve medebewoners, de sluwe Argentijnen, gemene Duitsers, verraderlijke Brzillianen ze liggen op de loer.

 

Hoe meer de Duivels de hemel in worden geprezen, hoe sneller en slimmer ze gaan liggen. Dus mijn advies; Veel plezier hebben, die televisies niet op krediet kopen(de winter en Electrabel komen er nog aan) en bedenken dat er na Brasil ook nog een Maandag komt. Ik hou m’n hard vast voor voor België!

 

Als de Nederlanders het niet halen, ach, niet de eerste keer en ze zijn er meestal wel bij, maar België in de kwartfinales eruit…. Het zou zo tragisch zijn, …..

 

Zet ‘m op!!!!

Copyright "Grap en Grol" HWMS

 

Copyright "Grap en Grol" HWMS