Titularis

 

Uw Persoonlijke Grap en Grol Gids voor Rondleidingen in Mons, de "Koele Kaas", éénentwintig-talig, 92 kilo's schoon aan de Haak(lees Algemene Voorwaarden!!), Ervaren Drakendoder en VooDoo kunstenaar! Bekend van Radio en TéVé, van de Ivoren Toren gekomen, geliefd en gevreeschd. Een leuke en andere kijk met een knipoog, peper en zout, en soms pikant op Wallonië en Mons/Bergen in het speciaal..

 

Uw persoonlijke begeleider in Mons staat voor U klaar, wij doen alles voor de lol, wij zijn "Grap en Grol"

Mons Centrum

"Bernard Carlier, Titularis van het Orgel"

Een uitvoering van "Grap en Grol"

Het kerkorgel van de Grote Sainte Waudru heeft het één en ander meegemaakt, verhuizing, in Brussel staan, terug naar huis, door een barbaar bijna volledig kapot gemaakt, maar, ze is er nog en gaat vanaf September 2014 weer onder het mes. Hier een geschiedenis en informatie over deze oude Bariton Heer de van zich laat horen!

De Titularis

 

Bernard Carlier neemt pianolessen vanaf de leeftijd van 5 jaar. Op elfjarige leeftijd, werd hij parochie organist. Na zijn Grieks-Latijnse klassieken, kiest hij voor het orgel en het Instituut voor kerkmuziek en Pedagogie van Namen. Zijn leraren; Elisabeth Emond en Firmin Decerf (leerling van Pierre Cochereau).

Na drie jaar, in de klas van Leopold Sluys, een van de meest briljante leerlingen van Flor Peeters ging hij naar het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. In één jaar wint Bernard Carlier de eerste prijs voor orgel en geschreven en praktische harmonie.

 

Twee jaar later behaalde hij het diploma. Het zal zijn oefenen van en luisteren naar vele meesters van het orgel, alle directe of indirecte afstammelingen van traditie Lemmens-Dupre voltooien.

 

Na een aantal jaren in het onderwijs, werd hij benoemd tot directeur van de Academie voor Muziek in Mont-sur-Marchienne beroemd voor haar serie kamermuziek concerten.

 

Organist in verschillende parochies in de regio Ecaussines, zijn geboortestreek, en regelmatig vervanger van de Vader Nicolas Dayez op het monumentale orgel van de abdij van Maredsous tijdens feestdagen (1983-1992), wordt hij na een concours titulair organist van de Heilige Waldetrudis in Bergen in 1992.

 

In 1993 creëerde hij de "Collégiades" een Orgelfestival dat gehouden wordt in juli, waar u de grootste namen in de hedendaagse orgel kan horen.

 

Gast van de meeste bekende festivals, geeft hij recitals in de grote steden van het land en ook in het buitenland.

In Parijs was hij solist op het prestigieuze orgel van de kathedraal Notre-Dame, en zo ook in de kerken van de Madeleine en Saint-Nicolas du Chardonnet.

 

In 2008 gaf hij een reeks concerten in Rusland op uitnodiging van Alexei Parshin, orgel professor aan het conservatorium van Moskou. Deze tour heeft hem onder andere bekend gemaakt met het grote orgel van de katholieke kathedraal in Moskou .

Ook nam hij deel aan verschillende concerten met het Nationaal Orkest van België en treedt regelmatig op met diverse vocale en orkestrale ensembles. Hij trad op als solist met het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië en de Chapelle Musicale de Tournai samen met trompettist Christian, creëerde hij in 1983 het "Duo da Chiesa".

 

Zijn repertoire reikt van barok tot modern, maar met een duidelijke voorkeur voor de Belgische en Franse romantische symfonische scholen.

 

Bernard Carlier maakte deel uit van de jury van verschillende prestigieuze orgel wedstrijden zoals "Axion Classics" Dexia Bank (2009) en "International Organ Competition V.Kikta" in Moskou (2010).

 

Hij is actief lid en administrateur Waalse Unie van Organisten en werkt vooral voor de (her)ontdekking van onbekende Belgische componisten. Ook heeft hij

diverse cd's opgenomen.

 

Bernard Carlier is actief in het bisdom van Doornik als hoofd van de Diocesane Commissie van kerkorgels en is lid van de Kamer van de Diocesane Dienst liturgie en sacramentele bediening even als voorzitter van de Diocesane Vereniging van Werknemers van het Bisdom.

 

 

Copyright "Grap en Grol" HWMS

Copyright "Grap en Grol" HWMS